Skip to main content

Waarom is goede productfotografie belangrijk?

In dit artikel wordt uitgelegd waarom goede productfotografie zo belangrijk is.

In vergelijking met een aantal jaar geleden worden steeds meer aankopen via webwinkels gedaan. Dit komt vooral omdat het makkelijker, sneller en meestal ook goedkoper gaat. Een groot verschil tussen een webshop en een fysieke winkel is het bekijken en oordelen van een product. In de winkel kan je het product bekijken, voelen en beoordelen op materiaal, kwaliteit, etcetera. In een webwinkel is dit moeilijker te beoordelen en moet je dus gebruik maken van goede productfotografie. Deze foto’s moeten de online klant net zoveel informatie over het product geven als een klant in een fysieke winkel. De eerste stap om dit te bereiken is goede productfoto’s te laten maken en eventueel gebruik te maken van productvideo’s die je producten optimaal uitlichten.

Maar wat is goede productfotografie voor een webshop?

Veel webshops starten met het gebruik van eigen gemaakte foto’s om bij de online producten te gebruiken. Zeer logisch! Het starten van een webshop kost al veel tijd en het budget gaat vooral naar de producten en het maken van de webshop zelf. Toch is het verstandig om de productfoto’s direct op orde te hebben en meteen te laten maken door een ervaren productfotograaf. Bezoekers willen het product goed kunnen bekijken en een goede indruk krijgen zodra ze de foto’s zien. Daarnaast is eenheid in je webwinkel zeer belangrijk, omdat het anders onoverzichtelijk en chaotisch zal worden. Goede productfoto’s stralen kwaliteit uit, wat zich direct op de webshop zelf zal reflecteren.

Allereerst moet het product optimaal belicht worden, zodat er geen kleur en lichtverschillen op het product te zien zullen zijn. Dit kun je het beste laten doen in een professionele fotostudio met de juiste apparatuur en mogelijkheden. Daarnaast zullen de productfoto’s nabewerkt moeten worden op basis van de foto en de wensen van de webwinkel. Over het algemeen komen producten direct goed op de foto qua compositie, alleen zijn er altijd aanpassingen en verbeteringen te maken. Hieronder staan een aantal voorbeelden om je webshop te voorzien van goede productfotografie. Sommige voorbeelden zijn iets theatraal om het verschil goed te kunnen laten zien.

“Goede productfoto’s stralen kwaliteit uit, wat zich direct op de webshop zelf zal reflecteren.”

Achtergrond verwijderen en foto vrijstaand maken

 

Normaal gesproken zal de achtergrond van de fotostudio vrijwel niet zichtbaar zijn en heeft deze een egaal witte achtergrond. Soms komt het voor dat er delen van de studio te zien zijn en deze uit de productfoto verwijderd moeten worden. Je kunt de foto natuurlijk in zijn geheel uitknippen, zodat er een transparante achtergrond ontstaat. Sommige webshops geven de voorkeur aan productfoto’s zonder achtergrond, andere willen juist wel een achtergrond omdat dit bij de stijl van de webshop past.

Voorbeelden van productfoto's

Klik op de afbeelding voor extra foto

Productfotografie
Brandt Kaarsen

Productfotografie
Julia Otilia

Productfotografie
Magnesium Company

Productfotografie
Bitten Design

Productfotografie
Halfes wijnen

ProductfotografieKinepolis

Achtergrond toevoegen

Naast de achtergrond uit een productfoto verwijderen kun je ook een achtergrond toevoegen. De meest neutrale achtergronden zijn wit, zwart of een andere, niet afleidende tint. Soms komt een foto juist nog beter tot zijn recht door het toevoegen van een achtergrond.

Oneffenheden verwijderen

Bij het maken van goede productfoto’s gaat meestal veel werk zitten in het verwijderen van oneffenheden en stof. Vooral op effen en gladde producten zul je snel stof zien zitten. Daarnaast hebben vervormbare producten als zakken, kleding, stof, planten, etcetera vaak kleine oneffenheden die uit de foto weggepoetst moeten worden. Voor het optimaliseren van een webshop is het belangrijk dat er zorg aan de foto’s is besteed.

Productfoto’s even groot maken

Zoals eerder aangegeven is het verstandig om al vanaf het begin af aan in goede productfotografie te investeren. Als de webshop gaat groeien komen er meer producten en moeten er dus ook meer productfoto’s gemaakt worden. Door vanaf het begin een vaste stijl te hanteren, de foto’s vanuit dezelfde hoek, met dezelfde apparatuur en belichting te maken, zullen alle productfoto’s gelijkwaardig worden. In de webshop creëer je hiermee een eenheid en zal de klant zien dat er zorg wordt besteed aan het vertonen van de producten.