Een goede bedrijfsfilm in 5 overzichtelijke stappen
In dit artikel wordt uitgelegd welke stappen doorlopen moeten worden voor een goede bedrijfsfilm.
Een goede bedrijfsfilm is één van de krachtigste marketingmiddelen die er bestaan. Met een bedrijfsfilm kan je in korte tijd veel belangrijke informatie overbrengen. Je kunt een goede impressie van je bedrijf achterlaten én bedrijfsvideo’s zijn uitermate geschikt om via diverse online kanalen te delen. In dit blog laten we je een handig stappenplan zien, waarmee jij jouw bedrijfsfilm zo goed mogelijk kunt voorbereiden, zodat ook jouw onderneming op een mooie manier een extra boost krijgt!
Stap 1. Maak een duidelijk plan
Een sterke bedrijfsfilm begint bij een duidelijk plan en een waardevolle boodschap. In de allereerste stap is het daarom van belang wat het doel van je video is en voor welke doelgroep de video gemaakt wordt. Wil je bijvoorbeeld informatie geven over de werkzaamheden binnen het bedrijf of wil je juist een hogere omzet genereren door meer bekendheid? En hoe zit de beoogde doelgroep verder in elkaar? Zijn dit jongeren of ouderen? En wat hen triggeren om de video te kijken en vooral ook te blijven kijken? Wanneer de inhoud en de stijl van je video niet aansluit op de behoeftes van je publiek, zal de film juist niet het effect hebben dat je voor ogen had.

Stap 2. Stel een script op
In een script wordt stap voor stap beschreven hoe de video is opgebouwd. Hiervoor kun je het best een aantal vragen bedenken die je doelstelling ondersteunen. Door alle antwoorden in je video te verwerken, zal het doel en de inhoud van de video goed moeten overkomen. Je kunt jezelf vragen stellen in de trant van: wat zijn onze producten of diensten? Waarom doen wij wat wij doen? En waarom zou de doelgroep voor ons bedrijf kiezen? Al deze vragen moeten uiteindelijk zorgen voor een goede basis van de video. Daar omheen kan het hele verhaal gebouwd worden.

Stap 3. Creëer een shotlist
Het schrijven van de shotlist is eigenlijk een vervolg op je script. In je shotlist beschrijf je heel gedetailleerd welke beelden er gemaakt moeten worden en wat er op die beelden overgebracht moet worden. Eigenlijk zou iedereen met dit document de complete video moeten kunnen maken, zoals jij deze voor ogen hebt. Hierin moet dus elk shot los gespecificeerd worden, met daarbij informatie over de belichting, beweging, onderwerpen, audio, etcetera. Een shotlist kan zelfs nog uitgewerkt worden in een beeldend storyboard, waardoor ook alle standpunten en composities duidelijk worden.

Stap 4. Het maken van de film
De videoproductie kan beginnen zodra de shotlist compleet is! Voor deze stap moet er een hoop voorbereid worden. Denk hierbij aan het regelen van camera-, licht,- en geluidstechnici. Maar ook aan het regelen van apparatuur, props en locaties. Eventuele figuranten worden gecast en andere benodigdheden zoals kleren worden verzameld. Belangrijk bij deze toch al stressvolle stap is een goed opgesteld draaiboek. Hierin staat beschreven wie wat doet, wat er allemaal voorbereid moet worden en wat er allemaal tijdens de opnames moet gebeuren.

Stap 5. Het monteren van de film
Wanneer de opnames zijn geweest is er er nog één belangrijke stap in het maken van een goede bedrijfsfilm: het monteren van de video. In deze laatste stap wordt aan de hand van de shotlist of het storyboard de beelden gemonteerd tot een goed lopende video. Daarbij wordt bijvoorbeeld ook gebruik gemaakt van muziek, effecten en transities. Hierdoor is de video perfect af te stemmen op je doelgroep.

Een bedrijfsfilm maakt jouw onderneming. Wil jij er zeker van zijn dat je een goede video in handen hebt? Neem dan vrijblijvend contact op voor het maken van een bedrijfsfilm op maat!