Wereldbol van panorama foto maken

Hoe kan je een wereldbol van een panorama foto maken?

Wat houdt het in?

Hoe kan je een wereldbol van een panorama foto maken?

blablalba

[grijs]

Hoe kan je een wereldbol van een panorama foto maken?

[/grijs]
wereldbol van panorama foto maken

[wit]

Panorama foto

Met Photoshop is het mogelijk een wereldbol te maken van je panorama foto. Dit geeft een speels en origineel effect aan je panorama foto, die anders vrij breed en lang is. Voordat je hiermee aan de slag kunt moet je natuurlijk beschikken over een 360 graden panorama foto, waarbij het begin en het eind elkaar weer overlappen. Om ervoor te zorgen dat het begin en eind precies goed uitkomen qua hoogte moet je gebruik maken van een statief. Zorg ervoor dat de bovenste rand van je panorama foto de lucht is. Alles wat daar afgekapt wordt zal ook in je wereldbol uit beeld zijn!

Na het openen van de panorama foto in Photoshop moet deze verschaalt worden naar een vierkant met vier gelijke zijden. Ga hiervoor naar Image -> Image Size… of in de Nederlandse versie Afbeelding -> Afbeelding Formaat…

[/wit]
wereldbol van panorama foto maken

[wit]

In het menu wat nu naar voren komt vul je bij de width (lengte) en de height (breedte) hetzelfde formaat in. Let er hierbij op dat Constrain Proportions uit gevinkt is. Wij hebben gekozen voor 5000 pixels bij 5000 pixels, dit is natuurlijk helemaal aan jezelf, zolang het maar twee dezelfde waarden zijn. Klik op OK en je afbeelding zal in een gelijkzijdig vierkant veranderen.

De eerst lange afbeelding is nu ingedrukt het net zo hoog als breed. De volgende stap is het omdraaien of roteren van de afbeelding. Dit kan door naar Edit -> Transform te gaan en op Rotate 180ยบ te klikken.

[/wit]

wereldbol van panorama photoshop

[wit]

Je afbeelding is nu 180 graden gedraaid, wat nodig is voor de laatste stap. De laatste stap is het toepassen van een filter waarmee de afbeelding om een punt heen draait. Ga naar Filter -> Distort en klik op Polar coordinates.

[/wit]

wereldbol van panorama foto maken in photoshop

[wit]

Het menu dat nu verschijnt heeft twee opties, Rectangular to Polar en Polar to Rectangular. In dit geval gaan we voor Rectangular to Polar. Klik op OK en je wereldbol zal in je scherm verschijnen.

[/wit]

make the earth from panoramic photo photoshop

[wit]

Wereldbol van panorama foto maken

Hieronder is het resultaat te zien van de wereldbol van een panorama foto. Hoe meer lucht je aan de bovenzijde van je panorama foto hebt, hoe groter de ruimte om je wereldbol wordt. Het kan zijn dat de panorama foto net niet goed aansluit, waardoor er kleine schoonheidsfoutjes zichtbaar zijn. Deze zijn met Photoshop makkelijk weg te werken.

wereldbol van een panorama foto maken

[/wit]
[grijs]

Meer artikelen over film en fotografie?

Klik op de onderstaande knop voor meer blog artikelen over film en fotografie in Utrecht!

Meer artikelen!

[/grijs]