Wat is lichtmeting?

Wat is lichtmeting?

Wat houdt het in?

Wat is lichtmeting?

blablalba

[grijs]

Wat is lichtmeting?

Naast een goede compositie, onderwerp en apparatuur is een van de belangrijkste onderdelen in de fotografie misschien nog wel de belichting. De belichting van een foto is verantwoordelijk voor wat er te zien is en vooral hoe dit te zien is. De sfeer en het gevoel van een foto wordt voor een groot deel sterk bepaald door de belichting. Voor het optimaal belichten van je foto moet je het licht meten met of zonder camera, maar wat is lichtmeting dan precies?

De hoeveelheid licht die op je sensor valt stel je in door middel van je sluitertijd, diafragma en ISO-waarde. Om erachter te komen welke camera-instellingen je moet gebruiken moet je weten hoeveel licht er op je onderwerp valt, dit achterhaal je met lichtmeting.

[/grijs]
[wit]

Lichtmeting met een spiegelreflex camera

De spiegelreflex camera’s van tegenwoordig maken allemaal gebruik van interne lichtmeting. In vrijwel alle camerastanden zorgt lichtmeting voor het invullen van de waarden voor de sluitertijd en het diafragma aan de hand van de ISO waarde en de lichtomstandigheden. De meeste camera’s maken gebruik van drie verschillende soorten lichtmeting, namelijk meervlaksmeting, centrumgewogen meting en spotmeting.

Meervlaksmeting

Centrumgewogen meting

Spotmeting

Lichtmeting aan de hand van een grijskaart

Bij het maken van foto’s ga je voor het meten van licht uit van het gemiddelde onderwerp. Dit bestaat in het echt niet, dus is er in de fotografie uitgegaan van 18% grijswaarde als gemiddeld onderwerp.

lichtmeting met een externe belichtingsmeter

fotograferen met histogram
[/wit]
[grijs]

Belichtingscompensatie