Wat is HDR fotografie?

Wat is HDR fotografie?

Wat houdt het in?

Wat is HDR fotografie?

blablalba

[grijs]

Wat is HDR fotografie?

De term HDR fotografie komt regelmatig voorbij, maar wat is dat nu eigenlijk en wat kan je er mee? HDR fotografie is eigenlijk niets anders dan een techniek om foto’s te maken waarbij de contrastomvang extreem hoog is. HDR is daarbij ook een afkorting voor High Dynamic Range.

Met HDR fotografie worden foto’s met meerdere belichtingen samengevoegd tot een foto. Over het algemeen zijn op een foto de schaduwpartijen zwart en de lichtste delen wit, bij HDR is dit niet het geval. Door de lichtste delen van de donkere foto te combineren met de donkerste delen van de lichtste foto ontstaat er een foto waarbij zowel de donkere als lichte onderdelen zichtbaar zijn.

[/grijs]
[wit]

Hoe ziet HDR fotografie er dan uit?

Als je op HDR foto’s zoekt zul je veel verschillende en ook onrealistisch ogende plaatjes voorbij zien komen. Dit komt vooral omdat we niet gewend zijn om zo’n hoog contrastomvang in een foto te zien. Ook ontstaat er in de foto’s door toepassing van HDR extra veel detail, waardoor er een soort 3D effect gecreëerd wordt. Er zit natuurlijk veel verschil in de keuze om HDR toe te passen. Als de donkere of lichte delen in de foto goed te zien moeten zijn kan je ervoor kiezen om HDR toe te passen. Maar je kunt natuurlijk ook HDR toepassen om het beeld extra surrealistisch te maken. Veel HDR foto’s doen onnatuurlijk aan en hebben vaak veel weg van een geschilderde compositie.

 

HDR voorbeeld 1: surrealistisch

Hieronder is een voorbeeld te zien van HDR fotografie, waarbij de contrastvorming behoorlijk overdreven is. Links van de lijn is een foto met normale belichtings- en contrastwaarde. Rechts van de lijn is de foto te zien waarbij HDR is toegepast. Wat meteen opvalt is het verschil in kleur en contrast, helemaal als je naar het water kijkt. Daarnaast zal je zien dat de bomen veel groener aandoen en de brug en het kasteel ineens veel meer contrast hebben. Een ander opvallend detail is dat er meer leven in de HDR versie zit. Bij het linker gebouw lijkt het, in de HDR variant, alsof er binnen ineens licht aangezet is. En bij het middelste gebouw zullen de kozijnen zichtbaar zijn, terwijl dat bij de normale foto niet het geval is.

Schuif de lijn horizontaal heen en weer om het verschil in normaal en HDR te zien.

[/wit]
[wit]

Wat kan je met HDR fotografie?

Naast dat je een foto extreem veel contrast kan geven, surrealistisch kan maken en hierbij een 3D gevoel kan verwezenlijken heeft HDR fotografie ook een praktische kant. Soms bevind je je in situaties waarbij je en de donkere en lichte delen gedetailleerd op de foto wilt hebben. In de geval is HDR fotografie een uitkomst.

 

HDR voorbeeld 2: aan het licht brengen

Helemaal als je buiten fotografeert heb je vaak te maken met extreme lichtverschillen. De delen waar zonlicht op valt zijn wit en de schaduwpartijen zijn zwart, veel detail is er niet in deze gebieden, terwijl hier misschien details zitten die je graag vast wil leggen. In onderstaande afbeelding is te zien hoe de boot in de afbeelding duidelijk zichtbaar is op het blauwe water. Echter is hierdoor de voorgrond zeer donker, omdat het dynamische bereik van de camera dit niet ook kan vertonen. (mits je in bepaalde situaties niet met flitslicht kunt werken) Door middel van HDR zijn de donkere gedeelten van het beeld wel op de foto te krijgen. Je zult in het voorbeeld ook zien dat de boot dezelfde belichting heeft, maar de normaalgesproken donkere delen ook zichtbaar zijn.

Schuif de lijn horizontaal heen en weer om het verschil in normaal en HDR te zien.

[/wit]
[wit]

Wanneer gebruik je geen HDR fotografie?

Over het algemeen gebruik je geen HDR fotografie, in bovenstaande situaties kan het bruikbaar zijn, maar in vrijwel alle omstandigheden is het niet noodzakelijk. Tegenwoordig zitten er HDR functies in DSLR’s, telefoons en tablets. Als je het gebruikt, hanteer dan een snelle sluitertijd of gebruik een statief. En vermijdt bewegende objecten, omdat er namelijk meerdere foto’s in elkaar geplaatst worden, zullen de bewegende objecten wazig zijn.

 

HDR voorbeeld 3: niet overdrijven

Als je zoekt op HDR of HDR fotografie zal je veel overdreven foto’s zien. In de bovenstaande voorbeelden is dit ook het geval, om duidelijk te kunnen laten zien wat HDR voor een verschil maakt in je foto’s. Gebruik het alleen als het echt nodig is of als je een bepaalde sfeer wilt creëren. In onderstaand voorbeeld is het verschil te zien tussen de lichtste variant HDR en de meest extreme. Het beste is om er mee te spelen en te kijken wat het voor een invloed heeft op je foto’s. Het is een interessante techniek, die je foto’s een extreem hoog contrastomvang kan geven, maar of je het veel gebruiken zal?

Schuif de lijn horizontaal heen en weer om het verschil in HDR en extreme HDR te zien.

[/wit]
[grijs]

Meer weten over fotografie in Utrecht?

Voor meer informatie en alle mogelijkheden van fotografie in Utrecht klik je op onderstaande knop!

Ik wil meer informatie!

[/grijs]