Hoe kan je een foto bewerken?

Hoe kan je een foto bewerken?

Wat houdt het in?

Hoe kan je een foto bewerken?

blablalba

[grijs]

Hoe kan je een foto bewerken?

Met de digitale camera’s die tegenwoordig beschikbaar zijn is het makkelijk om een onderwerp goed zichtbaar op de foto te zetten. Door de toegepaste technologie weet de camera precies welke instellingen er nodig zijn voor het maken van je juiste foto. Omdat je hier verder geen invloed op hebt zal het voorkomen dat de foto’s nabewerkt moeten worden. Heb je veel ervaring met fotografie en beheers je de camera goed, dan zal er nauwelijks tot niet nabewerkt hoeven te worden. Toch zijn er altijd wel delen in de foto die achteraf nog een kleine aanpassing nodig hebben. Als je foto net iets te donker is, net een andere tint heeft of toch net iets meer contrast kan gebruiken zal je de foto moeten bewerken. Maar op welke manier kun je met kleine aanpassingen je foto bewerken?

Voor het maken van kleine aanpassingen bestaan er veel tools en programma’s die vrijwel allemaal dezelfde instellingen hebben. De technieken om kleine aanpassingen in licht, contrast en kleur te maken laten wij zien aan de hand van onderstaande foto.

foto-bewerken-met-photoshop-vibrance

[/grijs]
[wit]

Foto bewerken met kleine aanpassingen

Hieronder laten wij een aantal bewerkingstechnieken zien waarmee je een foto in kleur, contrast en helderheid aan kan passen. Dit zijn de meest toegankelijke functies die in de meeste programma’s en bewerkingspakketten aanwezig zijn. De voorbeelden zijn vrij overdreven om het verschil goed te kunnen laten zien.

 

Saturatie van de foto bewerken

Met het aanpassen van de saturatie of verzadiging pas je de zuiverheid van de kleur aan. In de originele foto (links) is te zien dat de kleuren niet in hoge mate aanwezig zijn. De zuiverheid van de foto wordt bepaald door de hoeveelheid grijs, hoe hoger de saturatie, hoe lager de grijswaarde. Door de saturatie te verhogen zul je zien dat het aandeel grijs verlaagt en het aandeel kleur toeneemt. (rechts)

Schuif de lijn horizontaal heen en weer om het verschil in saturatie te zien.

 

Foto lichter maken

Als je foto te donker is kan je hem lichter maken door de brightness of helderheid aan te passen. Hiermee kun je hem eveneens donkerder maken. Door het aanpassen van de helderheid zullen alle kleuren en tinten in gelijke waarde afnemen of toenemen. Hierdoor kan het snel zijn dat een foto te donker of te vlak wordt. Op onderstaande foto is het verschil te zien tussen normaal (links) en de foto met aangepaste helderheid (rechts). Bij de aangepaste versie zul je zien dat het standbeeld een stuk vlakker en grijzer wordt.

Schuif de lijn horizontaal heen en weer om het verschil in helderheid te zien.

 

Schaduwen en lichte delen aanpassen

Om toch de helderheid van de foto aan te passen, maar dan niet de lichte delen nog lichter maken of de donkere delen nog donkerder, kan je gebruik maken van shadows & highlights. Met deze tool is het vrij makkelijk om verborgen details zichtbaar te maken die in de donkere of lichtere delen van de foto’s verdwenen zijn. Bij onderstaande foto zul je zien dat het standbeeld op de originele foto (links) vrij veel donkere stukken heeft. Op de foto waar de schaduwen verlicht en de lichte delen donkerder gemaakt zijn zie je dat er ineens meer detail in het standbeeld zichtbaar is. Ook is het verschil tussen de wolken en de blauwe lucht bij de rechter foto een stuk duidelijker.

Schuif de lijn horizontaal heen en weer om het verschil in schaduw en licht te zien.

 

Kleurcorrectie op foto

Als je een foto maakt kan het zijn dat de kleuren op de camera toch niet iets anders zijn dan de kleuren op je beeldscherm of wanneer je ze afdrukt. Wanneer je een serie foto’s gemaakt hebt kan het voorkomen dat de kleuren niet allemaal overeen komen en in kleur. In beide gevallen kan je kleurcorrectie op de foto’s toepassen, zodat de foto’s uiteindelijk wel de juiste kleuren bevatten. In het onderstaande voorbeeld hebben we kleurcorrectie toegepast op de donkere, gemiddelde en lichte delen van de foto. Er zitten natuurlijk geen vaste regels aan hoe je een foto wilt bewerken en wat je persoonlijke voorkeur is. Toch zijn er wel een aantal punten die je toe moet passen bij het corrigeren van de kleuren in je foto’s. Kijk hier als je meer wilt weten over kleurcorrectie en hoe je dit kunt toepassen op je foto’s.

Schuif de lijn horizontaal heen en weer om te zien wat kleurcorrectie met je foto doet.

 

Hue/kleurtoon van de foto aanpassen

Naast de kleuren van je foto handmatig per kleur en lichtwaarde aanpassen kun je ook alle kleuren gelijkwaardig in kleur veranderen. Alle kleuren liggen op een schijf van 360 graden en de waarden hierin variƫren van -180 graden tot 180 graden. Door aan de schijf te draaien zal de waarde van alle kleurtonen veranderen. In het onderstaande voorbeeld hebben wij de kleurtoon veranderd met een waarde van 180 graden. Zoals je hier ziet zullen de kleuren op de aangepaste foto het tegenovergestelde zijn als de kleuren van de originele foto.

Schuif de lijn horizontaal heen en weer om de kleurtoon van de foto aan te passen.

 

Andere handige tools

Naast de handige tools die hierboven beschreven zijn bevatten vrijwel alle bewerkingsprogramma’s nog veel meer noemenswaardige bewerkingstechnieken. Een aantal van deze technieken bestaan uit curves, levels, contrast en replace color.

[/wit]
[grijs]

Meer weten over fotografie in Utrecht?

Voor meer informatie en alle mogelijkheden van fotografie in Utrecht klik je op onderstaande knop!

Ik wil meer informatie!

[/grijs]